Erkekler saçlarına hiç umulmadığı kadar önem verir. Kıskançlık esas olarak yaşı 50'ye gelmiş olup hala saçı olanlar ve neredeyse üst kısmı tamamen kelleşmiş olanlar arasındadır. Saç dökülmesinin veya seyrelmesinin mucizevi bir tedavisi yoktur ancak belli erkek saç bakım taktiklerini uygularsanız, saçlarınızın en iyi şekilde görünmesine yardımcı olabilirsiniz.
Saçlarınızın her bir ipliği, cildinizdeki foliküllerin içinden çıkar. Saçın cilt yüzeyinin altındaki kısmına saç kökü denirken, dışarı çıktığı görülen kısma ise saç şaftı adı verilir. Saç kökünün tabanında, tüm sihrin gerçekleştiği küçük bir ampul vardır. Burası besinlerin alındığı ve depolandığı ve ayrıca yeni saç hücrelerinin oluştuğu yerdir.
Bu tabanda koni şeklinde bir alan bulunur. Saçı yağlayan, sağlıklı ve parlak tutan yağ bezleri de buradadır. Saç telleri deriden çıktığında, artık sadece keratinize proteinlerden oluşan bir elyafa dönüşmüştür. Başka bir deyişle, saçınız artık sadece proteinden oluşan ölü hücrelerin bir oluşumudur.
Arındırıcı şampuan saçınızı kir ve gereksiz yağlardan temizler. Özellikle erkekler saç derisini parmaklarının ucuyla masaj yaparak derinlemesine temizlemelidir. Çünkü erkeklerdeki sebum dengesi genellikle daha fazla yağ üretmeye yatkındır.
Ama temizlik işlemi mümkün olduğunca organik ve bitkisel saç bakım ürünleri ile yapılmalıdır. Kimse çok fazla kimyasal içeren arındırıcılar ile saçın ihtiyacı olan doğal yağların da suyla birlikte akıp gitmesini istemez. Saçları sürekli kimyasala maruz bırakmak dökülme, kelleşme ve ince saç tellerine yol açabilir. Doğru ürünü kullanıyorsanız, saçınız hem temiz hem de temel besinleri saç şaftında bırakılmış durumda olmalıdır.
Saç besleyici şampuanın hemen ardından saç kremi kullanmak sadece bakımın bir parçası değil ana unsurlarından biridir. Temel olarak, saç kremleri saçlarınız için nemlendiricilerdir. Ayrıca sağlıklı, sağlam ve sürekli saç büyümesini korumaya yardımcı olmak için düzenli olarak kullanılmaları gerekir. Her saç teli, biraz balık puluna benzeyen küçük hücrelerle kaplıdır. Bu hücrelerin zarar görmesi, saçların donuk, pürüzlü ve bakımsız görünmesine neden olur.
Erkek saç kremleri bu pulları yumuşatarak çalışır, böylece saçlarınız daha sağlıklı görünür. Tüm erkek saç tipleri, hatta yağlı saçlar bile düzenli saç kremi bakımı yapabilir. Gerçekte, erkek için formüle edilmiş saç kreminin gerekli olup olmadığı kişisel bir seçimdir. Saçınızın mat olduğunu ve çok parlak görünmediğini düşünüyorsanız, muhtemelen her şampuandan sonra saç kremi kullanmalısınız. Tarzınız ne olursa olsun herkesin saçınızın ihtiyaç duyabileceği yağları ve besinleri yenilemek için her gün kullanmaya vakit bulamıyorsanız bile haftada en az 1-2 kez saç kremi kullanması önerilir.
Genel olarak, çok kısa saç için sadece erkek nemlendirici şampuan yeterlidir. Aynı durum saçını sabah yıkayıp kuruttuğunda bile yağlı hissetmeyi sürdüren herkes için geçerlidir. Ancak saçlar kısa ama kıvırcık ise düz saçlılardan daha fazla neme ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Her şampuandan sonra kullanılacak saç kremi, istenmeyen kabarmaları evcilleştirecektir.
Saçınız ne kadar uzunsa, saç kremine o kadar ihtiyacınız olur. Saç derisi tarafından üretilen yağlar, saç telinin ucuna ulaşmak için mücadele eder. Uzun saçlarınız varsa, her şampuandan sonra bakım yapıp şekillendirmelisiniz.
Sağlıklı bir saç derisine sahip olmak, bir erkeğin saçları için yapabileceği en iyi şeylerden biridir.erkeklerin saç dipleri bakımına oldukça önem göstermeleri gerekmektedir. Ürün seçmininde saç diplerini besleyen, zarar vermeyen ürünleri tercih etmeye özen göstermeleri saç sağlıkları için önemlidir.
Saçınızın durumu genellikle genel sağlığınızın doğrudan bir yansımasıdır. Sebze ve meyvelerden zengin bir beslenme programı uygulamalı, egzersiz yapmalı, bol su içmelisiniz. En az 8 saat uyku ve hayatınızdaki stresi azaltmaya yardımcı olacak aktiviteler yapmak, hem sağlıklı kalmanızı hem de sağlıklı saç derisine kavuşmanızı sağlar.
Saçınıza şekil vermek kolay gibi görünse de erkek saç bakım ürünleri kullanırken asla ıslak saçta fırça kullanmayın. Saç ıslakken en savunmasız halindedir ve kırılmaya karşı hassastır. Islak saçları tararken geniş dişli bir tarak kullanmalı ve dolaşmaları nazikçe düzeltmelisiniz.
Saçları tekrar tekrar boyamak veya perma yapmak, hasarlı, kuru ve mat bırakabilir. Bu hizmetlere gerçekten ihtiyacınız varsa, evde kullanılan tüm kimyasal saç ürünlerinden kaçınmanızı ve iyi bir stilist aramanızı öneririz. Bir stilist, saçınızı önceden nasıl düzgün bir şekilde hazırlayacağınızı bilir ve ayrıca saç tipiniz için en iyi ürünleri seçmenize yardımcı olabilir. Eğitimli bir profesyonelin sonuçları neredeyse her zaman daha doğal ve evde yapılanlardan çok daha iyi görünecektir.
Bazen hiçbir şeyin buharı tüten sıcak bir duştan daha iyi hissettirmediğini biliyoruz, ancak bu sıcaklık saçınıza ve saç derinize zarar verir. Çok sıcak su, saçtaki ve saç derisindeki uçucu yağın çoğunu alır ve bu da kuruluk ve kaşıntıya neden olur.
Daha önce hiç denemediyseniz, banyo esnasında parmak uçlarınızla saç derisine masaj yapın. Saç derisi masajları, kafa derisine kan akışını artırmaya ve gergin kafa derisi kaslarını gevşetmeye yardımcı olur. Hepsinden öte, oldukça harika hissettirir. .
Erkeklerde kepekli saç, yaygın bir sorundur ve birçok insan kuru cildin kepek nedeni olduğunu düşünse de, gerçek durum hiç de öyle değildir. Kepekli çoğu insan yağlı cilde sahiptir ve araştırmalar gerçek suçlunun “malassezia globosa” adı verilen küçük bir mantar olduğunu göstermektedir. Adı biraz korkutucu olsa da (ve telaffuz etmesi zor!), bu anormal bir şey değildir. Her insanın cildinde bu küçük mantardan vardır. Sorun mantar çok hızlı büyüdüğünde ve hücrelerimizin doğal yenilenmesi bozduğunda oluşur. Mantar kafa derinizin yüzeyindeki yağla birleşir ve bu da kar benekli omuzlara ve istenmeyen birikintilerle dolu saçlara neden olur.
Saç deriniz ve saçınız, onları her yıkadığınızda bozulan doğal bir dengeye sahiptir. Çoğu şampuan saçınızı ve saç derinizi doğal yağlarından tamamen arındırır ve dengesizliğe neden olur. Bu, saçınızın sürekli saç kremi ve şekillendirici ürünlere ihtiyaç duymasına yol açar. Her yıkamadan sonra vücudunuz doğal dengeyi yeniden sağlamak için hızla sebum (yağ) üretmeye başlar. Doğal dengeyi kaybeden saç, çok hızlı yağlanır ve kısa süre içinde mantarlar kepek oluşturmaya başlar.
Saçınızı yıkama sıklığını azaltın ve daha doğal içerikli hatta mümkünse yüzde 90 üzeri ve doğal içerikli şampuanlara geçiş yapın. Bu, saç derinizdeki doğal dengenin bozulmasını sınırlamaya yardımcı olacaktır. Bu sezgisel görünse de, sonuçları birkaç hafta içinde netlikle alırsınız. Özellikle saçlarınız için kullandığınız ürünlerin temiz ve doğal içeriklerden oluşması kepek sorunu için de öenmlidir, ürün tercih edilirken buna da dikkat edilmelidir.
Erkeklerde saç kaybı 30’lu yaşlarda başlar. 30 yaşına gelindiğinde, erkeklerin yarısı 20’li yaşlarda sahip oldukları gür saçları kaybetmeye başlar. Zaman geçtikçe, çoğu erkeğin saç çizgileri yavaş yavaş geri çekilmeye başlar. Bu çoğu erkek için adeta bir kabustur.
Bu durumu engelleyebilecek sihirli bir hap, losyon ya da vudu ilahisi yoktur maalesef. Bilim dünyasında şu anda çalışmaları süren gen tedavisi saç dökülmesiyle başa çıkmak için en umut verici seçenek gibi görünse de henüz uygulaması başlamadı.
Saç tellerine en büyük zararı havlu ile kurutmak verir. Saçınız ıslakken en zayıf anındadır. Islak saçınızı bir havluyla agresif bir şekilde ovduğunuzda, kütikülde (saçın dış tabakasında) hasara neden olur. En iyisi yüzde yüz pamuklu ince bir havlu ya da bir tişörtle suyu almaktır. Erkeklerde saç seyrelmesi, saç folikülünün çapı küçülmeye başladığında ortaya çıkar. Kontrol edilmezse, folikül sonunda ölür ve saç üretemez. Bu nedenle saç dökülmesinin ilk belirtisinde hızlı hareket edilmesi önerilir.
Fön makinesinin sürekli kullanımı, sık şampuanlama, kuvvetli veya sık fırçalama ve çok fazla kimyasal saç bakım ürünü kullanmak saç tellerinin incelmesine ve sonunda da kopmasına neden olabilir.
Saç dökülmesine karşı en iyi strateji, bitkisel içerikli yüksek kaliteli şampuanlar kullanmaya başlamaktır. Yıllar boyu parlayacak, bakımlı sağlıklı saçlar için ürünleri şimdi keşfedin...