Nisan ayı geldiğinde ilk akla gelen gün 22 Nisan Dünya Günü’dür. İklim değişikliği, küresel ısınma ve çevre kirliliği gibi problemlere dikkat çekmek için 22 Nisan Dünya Günü her yıl çeşitli etkinlikler ile kutlanır. Bu önemli günde çevre problemlerinin nasıl çözüleceği, nasıl daha sağlıklı bir dünya olabileceği hakkında konuşulur. Konferanslar, seminerler ve doğayı korumaya yönelik faaliyetler ile toplumun çevreci bir yaklaşıma sahip olması amaçlanır.
22 Nisan Dünya Günü, çevre bilincini oluşturmak ve doğal kaynakları korumak adına dünya genelinde kutlanır. Çeşitli kampanyalar ile desteklenen bu özel günde küresel boyutta iyileştirme hareketleri düzenlenir. Milyonlarca insanın katılım gösterdiği 22 Nisan Dünya Günü’nde, yaşanılabilir bir dünya için her yıl teşvik edici etkinlikler düzenlenir.
22 Nisan Dünya Günü Nedir?
Dünya Günü, her yıl her ülkede dünyayı daha iyi bir hâle getirmek için kutlanan gündür. Peki dünya günü ne zaman kutlanır? Dünya günü, 22 Nisan tarihinde dünya genelinde çevrenin korunması konusunda farkındalık yaratmak için kutlanan bir gündür. Bugünün kutlanmasına sebep olan en büyük olaylardan biri Santa Barbara olayıdır. 1968 yılında Santa Barbara kıyısına dökülen 12 litre benzin çevre faciasına sebep olmuştur.
Santa Barbara olayı sonrasında pek çok deniz canlısı yaşamını yitirirken, canlıların yaşam alanları da ağır tahribat alarak yok olmuştur. Sonrasında John McConnell, UNESCO konferansında dünyanın daha yaşanılabilir bir hâle gelebilmesi için ortaya bir fikir atmış. Tüm bu olaylar sonrasında 22 Nisan Dünya Günü 1970 yılından bu yana her yıl kutlanmaya başlayarak 54 yılı geride bırakmıştır.
Dünya Gününün Amacı: Sürdürülebilir Yaşam
İklim değişikliği, çevre kirliliği ve küresel ısınma gibi insanların yaşamını tehdit eden büyük boyutlu problemler bulunur. Çevresel problemler karşısında çözüm ararken Dünya Günü’nün katkıları dikkatinizi çekebilir. Bu noktada “Dünya Günü ne demek?” diye düşünüyor olabilirsiniz. Dünya Günü, her yıl çevrenin korunması hakkında çeşitli etkinlikler düzenlenen ve çevrenin daha sağlıklı olabilmesi adına insanları bilgilendiren bir gün.
Dünya günü, her yıl farklı temalarla pek çok küresel probleme değinir. Dünya günü teması, geçtiğimiz yıllarda biyoçeşitliliğin artması ve plastik kullanımın azalması gibi konuları ele almıştır. Tüm bu konulara ve daha fazlasına çevresel çözümler yapılması sürdürülebilir yaşam için büyük bir önem taşır. Sunulan çözümlerden en sık karşılaştığımız geri dönüşümü örnek verebiliriz. Atıkların çevreye verdiği zararı önlemek için geri dönüşüm imkânlarını kullanmak, bizim ve gelecek nesillerin yaşamını önemli ölçüde etkiler.
Organik Kozmetik Çalışmaları: Temiz Bir Gelecek
Kozmetik ürünler; geri dönüşüme uygun olmayan şekilde paketleme, içeriğinde bulunan zararlı kimyasallar, üretimi sırasında ortaya çıkan zararlı hava emisyonları gibi pek çok olumsuz durumu beraberinde getirir. Çevreyi düşünmeden üretilen kozmetik ürünler atmosfere, hayvanlara, bitkilere ve insanlara önemli seviyede zarar verir. Ekolojik dengenin bozulmasında önemli bir payı olan kozmetik ürünlerde çevreyi olumsuz etkileyen durumların çözüme kavuşmasını sağlamak çevreci hareketlerin başında gelir.
Kozmetik ürünler, hem ambalaj hem de içerik olarak geri dönüştürülebilir olmalıdır. Kozmetik ürünlerin çevreci olabilmesi için doğadan yararlanılabilir. Doğal içerikli ürünler kullanılması; kimyasal kirliliğin azalmasına, biyoçeşitliliğin korunmasına, ekosistemlerin korunması ve atık miktarının azalmasına yardımcı olur. Kozmetik sektöründe talebi artan organik içerikli ürünler ile dünya daha yaşanabilir hâle gelir. Siz de sürdürülebilir bakım ürünleri ile gelecek nesillere temiz yarınlar bırakabilirsiniz.
Çevrenin En Büyük Destekçisi: Dünya Günü Etkinlikleri
22 Nisan Dünya Günü, tüm canlıların yaşamını etkileyen çevresel probleme dikkat çekmek için her yıl farklı etkinlikler düzenler. Hem canlıların hem de kaynakların yok olmaması adına düzenlenen bu etkinliklerde yer alan bazı konulardan kısaca bahsedebiliriz. Dünya günü etkinlikleri arasında bulunan ağaç dikme etkinlikleri, yeşili doğaya kazandırmak için oldukça önemli. Gönüllü kişiler organize olarak ağaç diker ve farkındalık artırmak için büyük bir adım atar.
Türkiye’de dünya günü etkinlikleri arasında yer alan bir diğer etkinlik ise temizlik kampanyaları. Parklarda, sahillerde, yollarda ve daha pek çok yerde gönüllü gruplar hâlinde atıklar toplanır. Bunun yanı sıra doğa yürüyüşleri gerçekleştirilir. Her yıl bu özel günde kişiler gruplaşarak doğanın güzelliklerini keşfeder. Bu sayede doğayı koruma içgüdüsü çok daha baskın hâle gelir. Duyarlılığı arttıran tüm bu etkinliklere konferanslar, seminerler, eko-turlar ve kampanyalar da örnek olarak verilebilir.
Ekolojik Paketleme Nedir?
Plastik, kâğıt veya cam kullanılarak üretilen paketler hem doğal kaynakların azalmasına hem de ekosistemlerin zarar görmesine sebep olur. Aynı zamanda üretiminde kullanılan fosil yakıtlar karbondioksit yayılımına sebep olarak atmosfere zarar verir. Kimyasal zararlara neden olarak insan sağlığını tehdit eder. Tüm bu nedenlerle son yıllarda oldukça yaygınlaşan ekolojik paketleme seçeneği, sürdürülebilir bir yaşam için oldukça önemli.
Ekolojik paketleme, doğaya duyarlı paketleme seçeneğidir. Ekolojik paketlemede normal paketlemeden farklı olarak daha az malzeme kullanılır. Bu sayede doğanın kirlenmesi minimuma iner. Geri dönüşebilen maddelerden üretilerek kaynak kullanımının azalmasına yardımcı olur. Çevre dostu baskı seçenekleri kullanılarak zararlı atıkların doğaya salınımını önler.Ekolojik bakım ürünü yedekleri, kişisel bakımda tercih edilmeli. Normal bakım ürünlerinin ambalajlarında ve içeriklerinde yoğun kimyasallar bulunur. Kişisel bakım yaparken doğaya zarar vermemek istiyorsanız doğal içeriklere sahip ekolojik bakım ürünlerini kullanabilirsiniz.