Basit bir ifadeyle doğal saç bakımı yapıp, saçı beslemek demek; saç hücrelerinize, vitamin, mineral, protein, oksijen vb. temel ve mikro besinleri sağlamak demektir.
Saç kökleri kan damarlarına bağlıdır ve aldığımız nefes ve yediklerimizden de besin alır. Yani sadece dışarıdan beslemek yetmez, yediklerimiz ve içtiklerimiz de saçımızın sağlığı için aynı derecede önemlidir. Saç hücrelerinin beslenmemesi, saçın büyüme döngüsünün bozulmasına bu da saç dökülmesine neden olur.
1. Saçınızın sağlıksız olmasının başlıca nedeni, yetersiz beslenmedir. Diyetiniz gerekli tüm besinleri içermediğinde, sadece saç hücreleriniz değil, tüm vücudunuz düzgün çalışamaz.
2. Diyetiniz gerekli tüm besin maddelerini içermesine rağmen saçınız yetersiz beslenebilir. Bu, vücudunuz aldığınız gıdalardan besinleri sindiremediğinde olur. Uykusuzluk, stres, aşırı baharatlı ve kızarmış yiyecekler düzensizliklere neden olur. Saç derisi iltihabı, saç dökülmesi ve erken beyazlama, vücuttaki sindirim düzensizliklerinin göstergesi olabilir.
3. Aşırı sebum, saç derinizdeki kirle karışır ve gözenekler tıkanırsa, saçlarınız hızla zayıflamaya başlar ve bakımsız kaldıkça yıpranır. Doğal özlerle dolu saç besleyici şampuan, organik saç kremi, saç bakım yağı ve nemlendirici saç maskesi edinmeli ve onarmaya başlamalısınız.
Saç derinizi, haftada en az iki kez saç bakımı için yağlarlarla bakıma almalısınız. Doğru bitkisel formülasyonlar, saç derisi dokularına derinlemesine nüfuz eder ve zengin bitkisel besinlerle saç köklerinizi besler. Ayrıca, saçınıza yağ ile masaj yapmak kafa derisi dokularınızdaki kan dolaşımını artırır. Böylece iyileşme hızı da artar.
Hafif bitkisel şampuanlarla düzenli saç yıkamak, saç derinizi temiz tutar ve saç köklerinizin tıkanmasını önler. Böylece saç kökleriniz kan damarlarından engelsiz besin ve oksijen alabilir. Bitkisel şampuanınız mutlaka temel vitaminler, mineraller ve proteinlerle zenginleştirilmiş özlerden oluşmalıdır.
Saç yıkama işleminiz sırasında saç derisinin pul pul dökülmesi için saç derinize şampuanla iki dakika masaj yapın. Sülfatlar ve diğer kimyasallar saç derinizi besleyen doğal yağları yok ettiğinden, bol köpük vaat eden şampuanları kullanmaktan kaçının. Hafif temizlik maddeleri içeren doğal şampuanlar en iyi seçim olacaktır. Ayrıca saçınızı yıkadığınız su çok sıcak olmamalıdır.
Saçınızın daha güçlü ve sağlıklı büyümesi için protein, demir, çinko, omega-3 yağları, kalsiyum, magnezyum ile birlikte A, B, C, D, E ve K vitaminlerinin sağlanması gerekir. Bu dengeli diyet sadece saç ve cilt sağlığını değil, genel vücut dengesini de korur. Örneğin yer fıstığı, ceviz, badem gibi kuruyemişler zengin biyotin ve E vitamini kaynakları arasında sayılabilir.
Sağlıklı saç büyümesi için çemen otu, kimyon, kişniş, zerdeçal, karabiber ve narenciye tüketilmesi de önerilir. Bu arada B12 vitamin eksikliğinin saçların grileşme sürecini artırdığı düşünülmektedir.
Düzenli saç bakım kremi kullanmak kadar uyku kalitesi ve stres dozu da saç köklerinizin ne kadar beslendiğini belirleyen en önemli belirleyici faktörlerden biridir. Strese bağlı saç dökülmesi, cansız saçlar, erken grileşme gibi çeşitli sorunlara neden olabilir.
Kuru ve yıpranmış saçlarınızı tedavi etmek ve saç derisi bakımı yapmak için öncelikle organik bitkisel yağları kullanmanız önerilir. Bu tedavi, saça, yağ arındırıcı şampuan kullanmadan önce uygulamayı ve bekletmeyi gerektirir. Ardından, uygulanan doğal saç maskesi ve nemlendirici saç kremi ile bakım tamamlanır.
Saçlar çok kuru ve hasarlı olsa bile bakım yağlarıyla maske ve masaj yapmak, saçları derinlemesine beslemeye, parlak hale getirmeye, kırık uçların görünümünü düzeltmeye ve büyümeye teşvik eder. Bakım maskeleri ve onarıcı yağları saçınızda ne kadar bekletmeniz gerektiği konusu yıpranma derecesine bağlıdır. Eğer saçlar çok hasar görmüşse, haftada iki kez bitkisel yağ banyosu yapmanız ve saç bakım maskesi yapmayı ihmal etmemeniz önerilir.
-Kuru Saç Bakımı: Kuru saçlar, bitkisel yağlarla besleyici banyolara ihtiyaç duyan saç tipidir. Yağ asitleri ve vitaminler açısından çok zengin olan yağlar, lipidleri en kuru saçlara bile taşıyarak onları derinlemesine besler. Bu durumda saçınızın ihtiyacı olan tatlı badem yağı, avokado yağı, Hindistan cevizi yağı veya buğday tohumu içeren maskelerdir.
Yağlı saçlar, saç derisindeki aşırı sebum üretiminden etkilenen saçlardır. Organik jojoba ve organik fındık yağı fazla sebumu düzenler. Bu sebum düzenleyici yağlar saç derisini dengeler ve saçı ağırlaştırmadan nemlendirir.
Normal saç, aşırı sebum veya kuraklığa maruz kalmadığı için tüm bitkisel yağlara açık olabilen saç türüdür. Normal saçlar, yumuşak, parlak sonuçlar için argan ve zeytinyağının gücünden faydalanabilir.
Nemlendirici şampuan, besleyici saç kremi, bitkisel saç kremi seçerken esansiyel yağlar ve shea, ylang-ylang, tatlı portakal, badem, lavanta sedir gibi bitki özleri içermesine dikkat edin. Saç tipinize göre iyi gelen bitkisel ürünleri inceleyin...